top of page

A piszkos anyagiakról bővebben, azaz miért annyi az annyi

... megtörtént a fotózás. A fotókat hazaviszem, végig nézem mindet, van, hogy 2-300 db is készül. Kiválasztom ebből a legszebbeket, sokszor még többet is, hisz van, hogy hasonló a beállítás/póz a képen de ha már például egy arc másképp van egy másik fotón, máris "mesélni" tud az is. Valamint, lehet az illetőnek, pont az tetszik jobban. Ha megvolt a kiválogatás, akkor jön az utómunka. 

Sajnos csak kis százalékban igaz az, hogy ami "kijött" a fényképezőgépből az már kész is. Amit láttok elkészült fotókat, az nem így jön ki, aztán mehet is átadásra. Tévedés! Sajnos ez nem így van! Milyen könnyű lenne, így minden utcában lakna egy "fotós". Egy órás fotózás után én még jó pár órát eltöltök veletek, átélem újra a ti pillanataitokat. Nézem a testtartást, mosolyt, melyiken jönnek át az érzelmek, melyik póz áll nektek jól a leginkább. 

Minden egyes fotó átmegy a kezemen. Mindegyikbe kicsit-nagyot belenyúlok, helyzettől és stílusától függően. Így lesznek a fotóim kicsit "Annamarisak".

Ha nézegeted a fotóimat itt az oldalon vagy a Facebook-on, esetleg ismerős mutogatja neked a róla készülteket és tetszik neked, az azért van, mert megtaláltad a te stílusokat/elképzeléseidet bennük. Így fogod tudni eldönteni melyik fotóst válaszd. Ki az aki megvalósítja azt, amit szeretnél viszontlátni a képeken. Persze tudom, hogy az sem mindegy mindez mennyiért megvalósítható. 

Miért kerül ennyibe az én fotós szolgáltatásom?

Az én nem is tudom, hogy fogalmazzak... “vallásom”?! Talán így... Szóval az én “vallásom” az, hogy egy ilyesfajta fotózás megadasson annak is, aki kevésbé tud a pénztárcája mélyére nyúlni. Az utóbbi időben azt éreztem, hogy a fotózás, mint szolgáltatás, mint ha kezdene “luxus cikknek” számítani. Olyan árakkal is találkoztam (most az mindegy melyik országban), hogy felugrott a szemöldököm. Ezt most nem rossz indulatból írtam (kedves fotós társaim, ne sértődjetek meg, ha olvassátok), de csak szimplán úgy látom, azok az emberek/családok akik kevésbé tehetősek, ők nem engedhetik meg maguknak, hogy ennyit fizessenek. Én úgy érzem, szeretném őket is “képviselni”, lehetőséget adni nekik is, hogy nekik is lehessenek csodás családi fotói.

Ennek ellenére, mégis vannak olyanok, akik magasnak tartják az én áraimat is. Nekik pár gondolatot írnék még.

"Szerintem ez drága." - ez csak szerinted az!

Ahhoz, hogy a képeid olyanok legyenek, hogy elégedett lehess velük olyan fényképezőgépre (is) szükség van ehhez, amihez létre lehet hozni alapból minőségibb felvételeket.  Amikor megnézed egy fotós árait, megnézed-e, hogy mennyibe került a gép amivel dolgozik? Megnézed-e azt, hogy milyen objektív van a gépen, és az mibe került neki?  Tudod-e azt mennyit fizetett azért a tudásért, hogy olyan fotók szülessenek, mint amit kapni szeretnél?? Biztos, hogy nem. Gondolom nem fogsz utána nézni annak sem, hogy az utómunkát milyen szoftveren végzi, és az mennyibe kerül. Hány órát görnyed nap mint nap a fotóid előtt, hogy tökéletesek legyenek átadásra? Folytathatnám, de nem teszem. Mindezekkel a fotósok vannak tisztában.

Szerencsére nekem megadatott az, hogy egy kis stúdiószobát kialakíthassak, és nem kell még stúdióbérletet is fizetni. Viszont, hogy változatos stúdiós fotók is készülhessenek, szükség van jó minőségű hátterekre, kiegészítőkre, ruhákra. Ezek mind-mind a ti igényeiteket szolgálja ki, hogy elégedetten távozzatok egy sorozat elkészítése után. Rengeteg részletről tájékoztathatnálak még benneteket. Írhatnék még a további fotós felszerelésekről, a kellékekről, a kiegészítőkről, amiket pl. egy újszülött- és babafotózásnál használunk, megemlíthetném a vállalkozási költségeket, a képzési díjakat, ahol egy igényes fotós elmélyíti a tudását, hogy még varázslatosabb képeket készíthessen nektek. Folytathatnám, de nem teszem. Mindezekkel a fotósok vannak tisztában.

Ezeknek az információknak a tudatában, már te is másképp látod az árakat.

Mindig lesz nálam drágább és persze olcsóbb is, te döntöd el kinek a munkáját fizeted meg!

 

bottom of page